SKRUVADE LJUS

Ljus som ljus, eller? Faktum är att det skiljer sig oerhört mellan ljus kvalitetsmässigt.

Det viktiga är vad ljuset innehåller, för det är det som vi sen eldar upp och andas in.

Våra ljus är omtyckta pga. dess fina brinnegenskaper och många brinntimmar. Vi har dessutom flera färger att välja från.

Vi tillverkar ca 80% av hela vårt ljussortiment själva i fabriken i Vedum. Andra ljus som tex. värmeljus och rustikljus importeras från de länder där dessa tillverkas och finns i vårt sortiment för att erbjuda er kunder ett så varierat sortiment som möjligt.

Vio Ljusfabrik har tillverkat ljus sedan 1962 enligt gamla hantverkstraditioner och kämpar hårt för att bibevara tillverkningen i vår lilla stad.

Ljus tillverkas av stearin, paraffin eller en blandning av de båda ämnena. Stearin och paraffin finns i en mängd olika kvalitetsklasser, ju renare massa desto bättre ljus vad gäller brinntider, vad som eldas upp och släpps ut i luften och sedan andas in. Ljusen vi tillverkar har råvaror av högsta kvalitet och ingredienserna har finaste certifiering. Även bomullsveken är kontrollerad från bomullsplantage till färdig veke.

Vi är även ensamma om att pulverpressa blockljus av sk RAL- certifierad paraffin i Sverige. Vi pressar blockljus i formar som sedan doppas i ett av våra många färgbad.Ljusen får fantastiska brinnegenskaper med många brinntimmar. Paraffin är en tillvaratagen restprodukt från raffineringen av petroleum, som renas och återanvänds till många produkter som tex hölje runt ost. Vi vill bara tillverka ljus av paraffin med denna certifiering.

Stearin produceras av vegetabiliskt och/eller animaliskt fett.

Handstöpta ljus måste innehålla paraffin och vi har valt blandningen 40% stearin ( för hårdhetens skull ) och 60% paraffin.

Färger tillverkas av olika blandningar av kemikalier och metaller. All massa i ett ljus ska förbrännas genom veken,eldas upp och släppas ut i luften. Våra ljus är därför endast ytdoppade i färg och inte genomfärgade; för miljön, hälsan och för bästa brinnegenskapers skull. 

Att handla svensktillverkat minskar dessutom transporter och håller våra hantverkstraditioner levande!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Information